Vitiligoyu da Duyduk ...

Çocuğu olan herşeyi görürmüş. Öncelikle Rabbim bütün anne babalara evlatları hakkında iyi olan şeyleri göstersin diyerek başlayayım yazıma.

Bu yazımı bizim gibi çocuğuna derman arayan yada bize fikir verebilecek anne babalar için yazıyorum.

Aylar evvel babam Barlas'ın alnında bir leke farketti. Bizim gibi 'pinpirik' bir anne babaya "Çocuğun alnında leke mi var" denir mi hiç :)

Herkesten (Doktorlarda dahil) "Çocuğun üstüne çok düşüyorsunuz biraz rahat bırakın nefes alsın" gibi cümleler duyduğumuz için alnını bir yere sürtmüştür falan diye pek üstüne düşmedik. Fakat birkaç gün geçmesine rağmen leke geçmek bir yana büyümeye ve renk belirginleşmeye başladı. Tabiiki hemen doktora koştuk.

İlk teşhis "mantar olabilir" di. Bununla birlikte kılkurdu da şüpheler arasındaydı. Çocuğum o zamanlar bez bağlanıyordu ve eğer kılkurdu olsaydı fark ederdim ama yinede doktordan daha mı iyi bileceğiz dimi :P
Birde doktorun şöyle bir yorumu oldu "Grip ilaçları kullanıldığı sırada çocuk güneşe çıkarılırsa pigment eksilmesi ya da ölmesi yaşanabilir" ilk kez duydum ve bakalım daha neler duyacağım. Ayrıca o dönem bizim gerçekten grip ilaçları kullandığımız bir dönemdi.
3 gün kılkurdu 15 gün mantar tedavisi olduk. Leke halaa bizimle birlikteydi. Kontrole gittik.

Doktorumuz bu kez "vitiligo" teşhisi koydu.
Vitiligo mu? O da ne?
Cevap: Pigment eksilmesi

İlacımızı aldık eve gelir gelmez hemen google la buluştum ve araştırmaya başladım. Okuduklarım, gördüklerim, ilaç hakkındaki yorumlar içimi daralttı, bunalttı. Eczacıyla ilaç hakkında görüştüm O da "doktorun bir bildiği vardır" deyince. Rabbim şifa ver dedik ve başladık kullanmaya.
Kontrol tarihi ilaç bitince :( ama ilacın bitmesi en az 3 ay alır diye düşünüyorduk (Şuan 2 ay oldu henüz ilacın yarısına bile gelmedik)
Biz tabiiki ilacın bitmesini beklemedik. Lekede olumlu bir değişiklik olmadığı için 1 ay sonra kontrole gittik.

Bu kez doktora vitiligo hakkındaki korkularımızı, endişelerimizi anlatınca. Aslında oğlumuzun vitiligo hastası OLMAYABİLEĞİNİ ama o hastalığın ilaçlarını kullanması gerektiğini ve ilaçlar raporlu olduğu için teşhise bunu yazdığını söyledi. İlacın yan etkilerindeki endişelerimi söyleyince de bize yan etkisi olmayan, organik bir ilaç tavsiye etti ama şuan kullandığımız ilaca da devam etmeliymişiz. Daha önceki dermatolojik rahatsızlıklarımızdan dolayı doktoru tanıyoruz ve güveniyoruz. Bu yüzden söylediklerini uyguladık. Organik ilacı da aldık. Ancak bazı sorularımıza aldığımız cevaplar bizi hiç tatmin etmedi.

- Leke dağılırmı?
- Dağılabilir de, dağılmayabilir de
- Leke geçer mi yoksa böyle kalır mı?
- Geçebilir de, kalabilir de
- Neden oğlumuzda böyle bir şey oldu sebebi ne?
- Bu çok fazla çocukta görülen bir şey endişelenmenize gerek yok. (Ben neden görmedim o çok fazla çocuğu bilmiyorum)

Belki doktorda elinden gelen herşeyi yapıyor, doğru şeyleri söylüyor, doğru tedaviyi uyguluyor ama anne babalar için bu cevaplar çoook yetersiz.

Aradan 1 ay daha geçti. Herhangi bir iyileşme söz konusu değil. Hangi hastahane? Hangi üniversite? Hangi doktor?derken burnumuzun dibindeki hastahaneye gittik. Oğlumuzun lekesine ultraviyole ışıkla bakıldı ve doktor vitilogunun ancak bu şekilde teşhisinin konacağını (internette de aynen böyle yazıyordu) ve oğlumuzun KESİNLİKLE vitiligo hastası olmadığını bu ilaçları boşuna kullandığımızı söyledi. Sevinelim mi, Üzülelim mi, Kızalım mı? Neyse biz sevindik, rahatladık :)

Muhtemelen grip ilacı güneşle birleşince ciltte böyle bir tepkimeye yol açtı. Sadece organik ilacı kullanıyoruz, gözlemlemeye devam ediyoruz.

Küçük Bir Bilgi :
VİTİLİGO NEDİR?
Derimizde pigment üreten, dolayısıyla derimize rengini veren melanosit hücreleri vardır. Çeşitli sebeplerden dolayı, bu melanositlerin hasar görmesi sonucu, pigment üretilemez. Pigment yetersizliği sonucu deride, dağınık ve yama şeklinde sınırları belli olan beyaz alanlar (leke) oluşur. Süt kadar belirgin bir beyazlıktır.Bu lekelerin büyüklükleri değişiktir; nokta kadar ya da 2-3 madeni para büyüklüğünde olabilir. bu şekilde deride ortaya çıkan hastalığa vitiligo denir. Vücutta en çok etkilenen yerler el, kol, bacak, yüzdür.

VİTİLİGO NİÇİN ORTAYA ÇIKAR?
Vitiligonun ortaya çıkış sebebi, deriye rengini veren melanosit hücrelerin azalması sonucu pigment üretilememesidir. Bu hücrelerin niçin azaldığı kesin olarak bilinmese de bazı teoriler üretilmiştir. Genlerde ortaya çıkan bazı bozukluklar, bağışıklık sisteminin bozulması sonucu vücudun melanositleri yıkması, bu hücrelerin kendi kendini yok etmesi gibi nedenler yüzünden melanositlerin azaldığı düşünülmektedir.

Ayrıca hastalığın ortaya çıkmasında ya da daha da şiddetlenmesinde etkili olan bazı faktörler vardır. Güneş yanması, stres, bazı hastalıklar ve çarpma gibi faktörler bu hastalıkta etkin rol oynar. Tabiki kalıtsal faktörleri de unutmamak gerekir. Aile öyküsünde bu hastalığın olması da bir risk faktörüdür.
(Alıntıdır)

1 yorum:

  1. Canım kendinizi artık uzmeyin zaten birseyi yok dememiş mi doktor?

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli :) Yorum yapan herkese kocaman teşekkür :)) Blogunuz ya da gmail adresiniz yoksa "yorumlama biçimi" kısmından "adı/url" yazan seçeneği seçin adınızı yazın, url kısmını boş bırakın yorumunuzu yazıp yayınlayın.

Sessiz Takipççilerime de Selamlar ;)

 

Uyarı

Blogumdaki Kendime Ait Resimlerin ve Yayınların İzin Alınmadan Kullanılması 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına Aykırıdır. Bu Konuda Hassasiyet Gösterilmesini Rica Ederim.
 
Blogger Templates